Hasib Mušinbegović, major Armije RBiH: Žao mi je zbog ubistva franjevaca u Fojnici

hasib_musinbegovic_fojnicaJučer se navršilo 17. godina od ubojstva fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića, gvardijana i vikara samostana u Fojnici. Na pragu samostana, ratne 1993. godine, rafalom iz neposredne blizine, ubio ih je Miralem Čengić, pripadnik 302. motorizirane brigade Armije BiH iz Visokog, a s Čengićem su bila još trojica pripadnika spomenute postrojbe. Čengić je za ovaj zločin pravomoćno osuđen na 12 godina zatvora, a prema njegovu i svjedočenju očevidaca, fra Nikica i fra Leon ubijeni su samo zato što su uza se imali hrvatska obilježja; privjesak s grbom i hrvatskom šahovnicom koje je Čengiću zasmetao kada su mu ubijeni fratri otvorili vrata samostana.

Ubojice franjevaca

Sedamnaest godina nakon zločina, u Fojnicu je došla skupina Visočana, predstavnika političkih struktura na čelu s Daliborom Tomičićem, predsjedateljem Općinskog vijeća Visokog, a što je još važnije, među njima bio je i umirovljeni časnik Armije BiH, brigadir Hasib Mušinbegović, nekadašnji zapovjednik 302. motorizirane brigade Armije BiH čiji su pripadnici bili i ubojice fojničkih fratara.

„Došao sam ovdje u svoje osobno, ali i u ime brojnih Visočana, pa i boračkih udruženja ispričati se za zločin koji su počinili pripadnici postrojbe kojom sam zapovijedao i izraziti duboku sućut franjevcima za bol koju zbog zločina nose sve ove godine“, kazao je Mušinbegović. Na pitanje zašto se na ispriku moralo čekati punih 17 godina, bivši zapovjednik 302. motorizirane brigade odgovorio je kako dosad jednostavno nije bilo prilike niti posrednika koji bi mu omogućili dolazak u Fojnicu.

A posrednici i inicijatori jučerašnjeg dolaska skupine Visočana u Fojnicu bili su Midhat Hajdarević i Mato Kozina, novinar i kamerman Magazin plus-a, fra Ivan Nujić, tajnik Franjevačke klasične gimnazije u Visokom, te redatelj Vlatko Filipović.

Oni rade na osnivanju nevladine organizacije kojoj još nisu dali ime, ali su zato ciljevi njezina rada sasvim jasni. Pomirenje je prvi među njima.

Osim isprike za zločin, dolazak zapovjednika postrojbe čiji su pripadnici ubili fojničke fratre, bio je prilika za razgovor o nalogodavcima koji ni 17 godina nakon zločina nisu poznati.

„Ja želim ovdje kazati prije svega da mi je formalno sasvjest čista. Iako su oni koji su ubili fratre bili pripadnici postrojbe kojom sam ja zapovijedao, oni zločin nisu učinili po mojoj zapovijedi. Naredbom viših pretpostavljenih oni su toga dana izuzeti od moje zapovijedi i prebačeni na područje Fojnice.

S ljudskog stajališta, naravno da osjećam odgovornost i žaljenje za svaku nevinu žrtvu, a pogotovo ubojstvo fratara koji su oduvijek znali što znači zajedničke vrijednosti i život na ovim prostorima. Nisam naredio da ih se ubije, a ne vjerujem ni da je takva naredba došla iz političkog vrha. Ja bih joj se svakako usprotivio, a nakon što sam za zločin saznao, odmah sam tražio procesuiranje odgovornih“, ispričao nam je umirovljeni časnik Armije BiH koji je, kaže, uvjeren da je motiv ubojstva fojničkih fratara bilo koristoljublje.

Riznica bogatstva

„Svi mi znamo, a i onu su vjerojatno toga bili svjesni da je fojnički samostan jedna riznica bogatstva. To je moje osobno mišljenje o motivima“, kazao nam je Mušinbegović.

Fojnički fratri prihvatili su ispriku, no od traženja nalogodavaca nikad neće odustati.

„Svakako je dobro da se zna tko je što učinio, a što se nalogodavaca tiče, pravna država treba odraditi svoj dio posla“, izjavio je fra Nikica Vujica, fojnički gvardijan.

O kršćanskom oprostu na misi zadušnici koja je jučer u samostanskoj crkvi Duha Svetoga u Fojnici služena za pokojne fra Nikicu Miličevića i fra Leona Migića, kao i za još 104 u ratu nastradala vjernika župe Fojnica te još njih devetero iz drugih župa, a koji su stradali u Fojnici za vrijeme rata, u svojoj je propovijedi govorio fra Jure Aščić, župni vikar u Jajcu. On je, uz ostalo, naglasio da se na zločin može gledati s tri aspekta, biblijskog, modernog i nacionalističkog. Kršćani će se naravno odlučiti za biblijski. „No, oprostiti ne znači i zaboraviti, a onaj tko zaboravi povijest, dovodi u pitanje i vlastitu budućnost“, poručio je fra Jure Aščić brojnim vjernicima koji su jučer došli pomoliti se za duše nastradalih fojničkih Hrvata u proteklome ratu, među kojima su i fra Nikica Miličević i fra Leon Migić, nekadašnji gvardijan i vikar šest i pol stoljeća starog franjevačkog samostana u Fojnici.

vecernji.ba

You may also like...