Visočka delegacija danas na Komemoraciji ubijenim fratrima u fojničkom Franjevačkom samostanu ratne 1993. godine

Fojnica_Visoko113. novembra 1993. godine u Franjevačkom samostanu u Fojnici ubijeni su gvardijan fra Nikica Miličević i vikar fra Leon Migić.
Taj zločin pripadnika visočkih ratnih formacija Armije R BiH Miralema Čengića procesuiran je u ratnim godinama:
– Na suđenju u Okružnom vojnom sudu u Sarajevu Miralem Čengić, ubojica dvojica fratara, osuđen je na 11 godina zatvora, a Nedim Zerdo, Semin Mušinbegović i Vahid Begić su
također proglašeni krivim i kažnjeni zatvorom od po šest mjeseci. Miralem Čengić je priznao da je ubio fra Nikolu Miličevića i fra Leona Migića. Kao motiv ubojstva naveo je da je došao u samostan po hranu i piće, ali kada je kod fra Nikole vidio privjesak za ključeve na kojem je bila šahovnica – tradicionalni hrvatski grb – to ga je izludjelo i on ih je ubio. U svoju obranu naveo je da je cijelu prethodnu noć pio i da je pri dolasku u samostan bio pod utjecajem alkohola.
– Viši vojni sud u Sarajevu pooštrio je kaznu Miralemu Čengiću i povisio je na 12 godina zatvora.
Danas, na dan Komemoracije smrti fra Leona Migića i fra Nikice Miličevića, delegacija Općine Visoko u sastavu:
Fojnica_Visoko3Dalibor Tomičić, predsjedavajući Općinskog vijeća Visoko,
Hasan Šahinović, šef općinske Službe za društvene djelatnosti Visoko,
Džemail Silajdžić, još aktuelni federalni poslanik,
Hasib Mušinbegović, ratni komandant vojne formacije kojoj su pripadali izvršioci zločina,
na inicijativu građana Visokog posjetili su Franjevački samostan u Fojnici.
Gvardijan fojničkog Franjevačkog samostana fra Nikica Vujica i Josip Markota, pomoćnik načelnika općine Fojnica bili su domaćini visočkoj delegaciji.
Po dolasku u Franjevački samostan Fojnica, na mjesto počinjenog zločina, gdje je postavljena spomen ploča, fra Nikica Vujica je poželio dobrodošlicu visočkoj delegaciji i kazao činjenice o samom zločinu.
U ime građanske inicijative, nevladine organizacije u osnivanju  (Mato Kozina, Midhat Hajdarevuć, fra Ivan Nuić, Vlatko Filipović), visočku delegaciju je predstavio Midhat Hajdarević.
U prijemnoj sali za goste Franjevačkog samostana Fojnica, gvardijan fra Nikica Vujica je izrazio zahvalnost visočkoj delagaciji što je našla za shodno da komemorativne emocije podijeli s franjevcima i što je manifestirana društveno-politička zrelost grada Visokog, koji ima posebno mjesto u franjevačkoj zajednici – rasadnik franjevaca u BiH, Franjevačku klasičnu gimnaziju koju su pohađali i ubijeni fratri.
Fojnica_Visoko2Hasib Mušinbegović je izrazio žaljenje zbog zloinačkog čina koji su počinili pripadnici ratne formacije kojom je sam komandovao. Naglasio je činjenicu da je zločin procesuiran u ratnim godinama, te da su izvršioci kažnjeni. Riječi izvinjenja uputio je u ime građana općine Visoko, naglašavajući da čin zločina nije bio produkt političkog ili vojnog vrha sredine iz koje su izvršioci tog nemilog čina.
Dalibor Tomičić, predsjedavajući Općinskog vijeća Visoko, kazao je:
“Bio sam dječak od 8 godina kada se dogodio zločin, a danas sam na poziciji predsjedavajućeg OV Visoko. Kao dječak nisam bio svjestan tog čina. Danas s pravom mogu kazati da izražavam žaljenje zbog svih žrtava posljednjeg rata u BiH. Visoko je i grad franjevaca, rasadnik Franjevačkog reda u BiH, i zato hoću vjerovati da ubistvo fratara u Fojnici nije čin koji se može povezivati s politikom lokalne zajednice, kojoj i sam pripadam”.
Fojnica_Visoko4Džemail Silajdžić, još aktuelni federalni poslanik iz Visokog, kazao je da čin zločina nema opravdanja.
Kao pripadnik Armije R BiH, naglasio je da zločini nisu bili produkt političke ili vojne strategije, već individualni ekscesi.
Josip Markota, pomoćnik načelnika u općini Fojnica: “Izrazito sam sretan što sam svjedokom ovog današnjeg čina, posjete delegacije Visokog komemorativnom evociranju uspomena na stradanje fojničkih fratara. To je čin političke zrelosti, koji kazuje da BiH ima perspektivu, koji daje građanima nadu da ova država može biti jednakopravna domovina svih njenih građana”.

Fra Mirko Majdandžić, ekonom provincije Bosne Srebrene i gvardijan samostana Sv. Križa u Sarajevu, u ime Provincije:
“Drago mi je da je Visoko pokazalo zrelost, ono što nam svima fali u poslijeratnim godinama – da i u drugima prepoznajemo žrtve, a ne samo neprijatelje. To je nešto što nam treba svima u BiH. I zato sam prijatno iznenađen današnjim činom visočke delegacije”.

www.magazinplus.eu

You may also like...