Manifestacija SJEĆANJE NA 20 JUNI 92.

hasibM2020.06.2012. su četiri visočke mjesne zajednice obilježile svoj Dan, a u ovom izvještaju donosimo obraćanje predsjednik Koordinacionog odbora ove manifestacije Hasiba Mušinbegovića.

 

DRAGA OMLADINO, DRAGI SPORTAŠI, DAME I GOSPODO, UVAŽENI PREDSTAVNICI MEDIJA sve vas selamim i pozdravljam, u svoje ime i u ime Organizacionog odbora Manifestacije „SJEĆANJE NA 20. JUNI ‘92“.

 

Veoma mi je drago što i ove, treće po redu, godine obilježavamo ovaj datum koji je ujedno i dan naših mjesnih zajednica. Vaše masovnije učešće ove godine je znak da prepoznajete važnost ovog događaja i datuma – OBILJEŽAVANJA 20. JUNA – DANA MJESNIH ZAJEDNICA: ZIMČE, KOLOŠIĆA, ORAŠCA i MOŠTRA. Nadan se da će nas iduće godine, kada će domaćin biti Mjesna zajednica Orašac, biti još i više. I tako redom, svake godine na 20. Juni – ova manifestacija će postati tradiconalna. Možda će nam se priključiti i još neke mjesne zajednice – Radovlja, na primjer, Topuzovo Polje, Liješeva, Porječani, koji su juna 1992., itekako bili sudbinski vezani za događaje koji su snašli ove naše 4 mjesne zajednice.

 

Zašto smo 20. juni uzeli za Dana naših mjesnih zajednica?

ZAPAMTITE – ZATO jer je 20. juni 1992. godine je bio sudbinski datum za građane naše 4 mjesne zajednice, pa i čitave općine Visoko. To je najznačajniji datum iz naše novije povijesti koji se dogodio u 1992. godini na općini Visoko a vrlo vjerovatno da značajnijeg nije bilo i u toku čitavog rata protiv agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Tada su snage demokratije, suživota, mira i tolerancije nadvladale snage nasilja, separacije, sučeljavanja i netrpeljivosti. Od tada više nikad na ovim prostorima neće vladati strah i neizvjesnost.

 

Ovih dana je općina Ilijaš obilježavala dan MASAKRA na svojim stanovnicima naselja Lješevo, kojeg su počinile četničke snage RATKA ADŽIĆA iz Ilijaša; veoma sam sretan što nismo dozvolili da snage

Ratka Adžića, formirane na teritoriji općine Visoko nisu imale priliku takvo zlo počiniti na našim mjesnim zajednicama, a formirane su sa istom namjenom. Agresorske snage na teritoriji općine Visoko – BATALJON ZIMČA SDS-a, je razoružan, potisnut, bez šanse da počini zlo kakvo se dogodilo u Lješevu. OBJASNITE TO SVOJIM DRUGARIMA, SVOJIM NABLIŽIMA. ZATO MI SLAVIMO SLOBODU, SLAVIMO ŽIVOT – KROZ IGRU, PJESMU I VJEŠTINU!!!;

 

I ovogodišnju manifestaciju „SJEĆANJE NA 20. JUNI ‘92.“ obilježavamo u okviru 3 područja:

a) ČASOM HISTORIJE (OKRUGLI STO) U 14 SATI,

RUKOVODI mr. HASIB MUŠINBEGOVIĆ, PREDSJEDNIK UDRUŽENJA „DOMOVINA“ i predsjednik Koordinacionog odbora ove manifestacije;

b) TAKMIČENJEM U „MALOM NOGOMETU“ RUKOVODI GOSPODIN MEHMED UZUNOVIĆ;

c) TAKMIČENJEM „KROS KROZ PRIRODU 5.200 M“ RUKOVODI GOSPODIN KEMAL MUŠINBEGOVIĆ;

TAKMIČENJEM

d) „GAĐANJE ZRAČNOM PUŠKOM“ RUKOVODI GOSPODIN DŽEMAL OSMANBEGOVIĆ;

e) TAKMIČENJEM U ŠAHU RUKOVODI GOSPODIN ENVER MUŠINBEGOVIĆ. Neka na sportskim terenima vlada spotrsko nadmetanje, a neka pobjede najbolji. I, neka se niko ne povredi.

f) KULTURNO-UMJETNIČKOIM PROGRAMOM RUKOVODI ALIJA HANDŽIĆ, VIRTUOZ NA HARMONICI.

 

Sada ću vas zamoliti da svi skupa u koloni pođemo do Šehidske česme u Moštru, da odamo počast šehidima ovog kraja, gdje će otpočeti takmičenje u Malom nogometu na stadionu „Bara“.

 

NA 20. JUNI PROGLAŠAVAM Manifestaciju, „SJEĆANJE OTVORENOM“. ŽIVJELI!!!

www.magazinplus.eu

You may also like...