Hasib Mušinbegović: POZIV SUDIONICIMA DOGAĐAJA 20. JUNI 1992. VISOKO na saradnju

hasibM20Molim vas nastavite pisati. Po mogućnosti – kulturno, kao gospodin Šavija i “Zadnja pošta…” Ako može i objektivno, ali ne mora. Iznosite svoje stavove. Ja ću sve što je “kulturno” napisano, nebitno da li je istina, staviti u Studiju koja slijedi poslije obrade još nekih pitanja u vezi sa ovim događajima. Moje knjige koje sam objavio su objektivne, jer u njima uvijek govori i “druga strana”.

 

Molim vas, “prozovite” i Čebu Novu i Vanovca Nenada da govore, da se oglase. Mnogo, najviše istine je kod njih. Kod nas je samo nešto od te istine, što smo našli u pronađenim zaplijenjenim dokumentima.

Ali evo, predlažem da organiziramo ZAJEDNIČKI OKRUGLI STO O OVIM DEŠAVANJIMA!?. Možemo mi to. I vi predložite svoje magistre, docente, doktore, brigadire i đenerale sa ovog našeg prostora. Ako i ja mogu sugerirati jednog od njih, predlažem gospodina đenerala Cvjetka Savića, mada on nije bio u to vrijeme ovdje. Predlažem i i dipl. pravnika Perić Slavka, on je bio dugo ovdje poslije ovih sudbonosnih dešavanja; Tomić Miloša; Vuković Neđu, Vesnu Vuković, novinarku; gospođu Biljanu Vuković. Međutim, obavezno bi trebali prisustvovati na ovom Okruglom stoli Čebo Novo i Vanovac Nenad.

To bi svakako, dobrano, rasvijetlilo ove događaje, doprinijelo boljem razumijevanju, prevazilaženju animoziteta i dalo nove impulse za suživot u Bosni i Hercegovini. Dajmo šansu novim generacijama kako živjeti na ovim prostorima bez rata. U budućnosti bi mogli zajednički obilježavati (ne slaviti – obilježavati) manifestaciju “Sjećanje na 20. juni '92”. Sjećanje nas na to obavezuje.

Hasib Mušinbegović

 

You may also like...